Jdi na obsah Jdi na menu
 


Představitelé rodu z Huckenswagenu

8. 5. 2020


 Arnold z Hückeswagen

byl synem Jindřicha, první zpráva o něm pochází z roku 1208.

V roce 1226 byl  prostředníkem mezi českým a anglickým dvorem viz. poz.- prameny uvádí, kontakty s českým panovníkem Přemyslem Otakarem I. a Anglií,  Za své služby zřejmě dostal majetky v Čechách, v Porýní (Německo) je jeho jméno naposledy doloženo v roce 1230 a v Čechách se poprvé uvádí až od roku 1234.

Pozn. Co se týká těchto kontaktů s Anglií, tak Arnoldova doba (1208-1240) přesně odpovídá době vlády olomouckého biskupa Roberta (1201-1240), který byl původem Angličan, což je málo známá věc. S Robertem se seznámil Přemysl Otakar I. v německém vyhnanství v letech 1193-1197 (asi v Míšni tipuji). r. 1197 spolu přišli do Prahy, Robert se stal královým notářem, r. 1201 pak olomouckým biskupem. Po celou dobu byl věrným Přemyslovým straníkem, i ve sporu krále s pražským biskupem Ondřejem ve 20. letech, když i papež na Ondřejův popud vyhlásil nad Čechami interdikt.
Jestli měl Arnold nebo někdo z jeho rodu kontakty s biskupem Robertem, tak kontakty s anglickým dvorem mohly jít tudy..

Roku 1228 byl  jmenován jako vyslanec   českého krále, který měl domluvit svatbu Anežky Přemyslovny, poté, co nevyšel její sňatek s Jindřichem Štaufem. O ruku Anežka Přemyslovny projevili zájem právě Angličané. Právě ona se měla stát ženou mladého anglického krále Jindřicha III.  a svatbu měl vyjednat  Arnold z Hückeswagenu (Arnaldo de Hogensuag). 

Přesto, že sňatek se nakonec neuskutečnil, nedošlo k přervání kontaktů mezi hrabětem a českým králem, Arnold byl za své služby odměněn rozsáhlými lesy v předpolí Moravské brány. Na Moravě se tento porýnský hrabě prokazatelně objevuje až v roce 1234.

5.  dubna 1234 v klášteře na Velehradě  je uveden jako nejvýznamnější světský svědek při potvrzení práv hradišťského kláštera.

V čele svědečné řady (ještě před Bernhardem Korutanským) se ocitá v Brně 2. listopadu 1234, kdy markrabě Přemysl potvrzuje privilegia Rajhradskému klášteru.

Pod neznámým datem roku 1234 se skrývá ještě další markraběcí listina, ve které Přemyslovec v Opavě klášteru v Zábrdovicích daruje ves a uděluje privilegia. I zde je Arnold uveden jako nejvýznamnější garant pořízení.

V Brně Arnold hrabě z Hückeswagen svědčí markraběti opět 28. března 1235, na dalším privilegiu Zábrdovicím, tentokrát ovšem až za Oldřichem Korutanským.

V brněnské listině z 29. července, tentokrát pro Doubravník, je uveden opět na prvním místě, s predikátem Hugensvald, což může být viděno jako Hukvaldy.

Následně je v Brně a vůbec v našich pramenech až v polovině srpna 1237 jako svědek záležitostí brněnského kostela sv. Petra, tentokrát za purkrabím z Donína Otou.

V únoru 1238 se Arnold (společně s dalším šlechticem z Říše Ojířem z Frídberka) dostane jako svědek na listinu Václava I. v Praze, pro klášter ve Waldsachsen.

Poslední listina, kde je Arnold doložen, je jeho vlastní listina. Tu vydal na Starém Jičíně 14. července 1240, společně se svojí ženou Adélou a za souhlasu syna Franka. V ní dává vesnici Rhöndorf (u Bonnu), kterou koupil od rytíře Gerlacha zvaného Ogira klášteru v Steifeldenu, což v Jičíně dosvědčují představení tohoto kláštera, stejně tak i hradištského, syn Frank a další příbuzný Tiderik.

Od roku 1235 si připojuje přídomek podle Hukvald. Uvádí se pravděpodobné založení hradu Hukvaldy a jistá spojitost by měla být i se založením hradu Starý Jičín.
Zemřel roku 1240  a po jeho smrti moravské majetky zdědil jeho syn Franko.

zdroj:   http://www.e-stredovek.cz/forum/viewtopic.php?f=9&t=1743

             http://www.e-stredovek.cz/view.php?cisloclanku=2014070001

 

Franco von Hückeswagen

nebo též Frank von Hukenwald případně i von Vriburch byl synem Arnolda von Hückeswagen a jeho manželky Adély. Tento muž prodal společně se svým bratrem Heinrichem německé hrabství hrabatům z Berga roku 1260. zdroj: https://de.wikipedia.org/wiki/Franco_von_H%C3%BCckeswagen

V roce 1241, když země zaznamenaly pustošivý vpád Mongolů, nepodařilo se Frankovi zachovat panství a mělo to značné hospodářšské dopady. Frank se zprvu snažil svá území  řešit nepříliš úspěšně kolonizací . Nakonec však celé panství vymezené vodními toky Sedlnička, Odra, Ostravice a přibližně severním hřebenem horského pásu Moravskoslezských Beskyd prodal  (rozmezí let 1252–1258) olomouckému biskupovi Brunovi ze Schauenburku. Jihozápadní část získaného území (dnešní Příborsko, Hukvaldsko a Frenštátsko) udělil v léno zpět Frankovi z Hückenwagen, východní část (dnešní Brušpersko a Místecko) ovšem připojil k biskupským mensálním statkům.   zdroj: www. wikipedi.cz

Na Moravě, jak dokazují historické prameny, byl Frank von Hukenwald poměrně slabým panovníkem. Rodina za jeho vlády přišla e velkou část svého rodového majetku. V letech 1250 až 1260 prodal panství Hukenwald a město Frideberch.

Se svou manželkou Trojslavou z rodu Bludoviců měl dva syny: Bluda a Heinricha de Vriburch. Franco zemřel před rokem 1277. zdroj: https://digilib.phil.muni.cz/bitstream/handle/11222.digilib/139353/2_ArchaeologiaHistorica_06-1981-1_19.pdf

 

 

Blud (z Příbora, Trnávky)

m1832d5sygf.jpgbyl synem Franka z Huckeswagenu a jeho manželky Trojslavy. Měl bratra Jindřicha (Heinricha).

 

 

 

 

 

 

 

Heinrich nebo-li Jindřich (z Příbora, Hukvald)m652903231j.jpg

byl synem Franka z Huckeswagenu a jeho manželky Trojslavy. Měl bratra Bluda. 

Oba bratři zemřeli mezi roky 1307 a 1316. Nezůstali po nich žádní ofociální potomci a jak Trávníčková uvádí, tak už v roce 1316  se jako páni na hradě Hukvaldy titulují Dětřicha Jindřich   z Füllsteina.  Původní hückeswageneské panství tedy nejspíše na začátku 14. století přechází celé pod majetek olomouckého biskupství.

 

 

Obrázky pečetí  zdroj:https://www.omforum.cz/forum.php?t=437&str=77&info=22584

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář