Jdi na obsah Jdi na menu
 


zámek Drnholec + soutěž

20. 4. 2020

        Na místě zámku stával původně gotický hrad, který vlastnil rod pánů z Drnholce, známý v době vlády krále Přemysla Otakara II.

      Původní hrad připomínají už jen zbytky mohutného okružního příkopu. Ten byl zbudován v první polovině  13. stol. Jak už to tak v životě bývá, tak ani tomuto sídlu se nevyhnula vojenská tažení a války. Hrad byl v době vojenské akce odpůrců krále Jiřího z Poděbrad poškozen a tak proběhla pozdně gotická přestavba, z níž se dochovaly zbytky zdiva ve sklepích a přízemí zámku.
      Když byl v Olomouci roku 1306 zavražděn český král Václav III., umírá poslední mužský potomek tohoto královského rodu (vymření Přemyslovců po meči), Drnholecké panství bylo zcizeno mocným šlechtickým rodem Vartenberků, jehož člen Jan z Vartenberka jako moravský zemský hejtman a hrál přední roli při roli v rozhodování šlechty a obhajobě šlechtických práv a zájmů proti králi Janu Lucemburskému. Jan z Vartenberka společně s dalšími šlechtici uzavírají v roce 1319  na hradě Drnholci spojenectví a  své služby nabízejí rakouskému vévodovi Friedrichu Habsburskému. zdroj: http://www.drnholec.eu/

      Od roku 1368 - drnholecké panství patřilo Janu z Vartenberka. Jeho syn však, toto sídlo, roku 1394 zastavil Liechtensteinům. Ti jej po roce 1468 výrazně přestavěli.

   Nový renesanční zámek vznikl koncem 16. stol. "přebudováním staré zříceniny téměř od základů" (podle deskového nápisu).

      Do pobody renesančního zámke byl přestavěn Kryštofem z Tiefenbachu zámek a v  v 18. století další úpravy provedli Trautmannsdorfové. Postupem času začal zámek výrazně chátrat. Dvě z jeho tří křídel byla zbořena kolem přelomu 18. a 19. stol. a chátrání v péči státu ve 20. stol. vyústilo v současný nepříliš důstojný stav této významné památky. Od konce století patřil zámek různým nadacím, které postupně nechaly zbořit dvě ze tří křídel zámku.

      Tento polozpustlý zámek najdete v oblasti zavné Pálava na jižní Moravě. Jeho zdi se tyčí nad řekou Dyje v městečku Drnholec. Pokud se vydáte cestou z Brna směrem na Pasohlávky, Mikulov, tak nemůžete minout odbočku na tuto obec.

      O zámku není natočeno žádné veřejně přístupné video. Tak se aspoň pojďme na chvíli podívat na propagační materiál drnholeckého hotelu. Možná, že orávě zde najdete místo pro odpočinek při pobytu v Drnholci.

Samotný městys Drnholec se nachází v tzv. Mikulovské vinařské podoblasti a vede tudy 285 km dlouhá Moravská vinná stezka, kde na vás čeká krásná pohodová projížďka na kolech.

     V současné době je zámek pro veřejnost nepřístupný. I když při troše štěstí se k němu určitě dostanete. Bohužel žádné interiéry plné vzácných exemplářů zde nenajdete.

Zdroj: https://www.hrady.cz/index.php?OID=1966&PARAM=11&tid=3425&pos=450

 

Pověst:

Friedrich a ďábelská úmluva

       Jeden z majitelů drnholeckého panství, jistý  Friedrich z Teuffenbachu, Rudolfův bratr, byl také spravedlivý bojovník za svobodu a víru. Ale v jedné slabé chvilce, když byl raněn a měl smrt na jazyku, zaprodal duši čertu. Úmluva mu zaručila, že žádný ze čtyř elementů – země, voda, vzduch a oheň – mu neublíží.

         Friedrich projížděl Dyjí, ale ani kola vozu se nenamočila. Na svém vraníku cválal přes široké jezero, ani kapka se na nich nezachytila. Ohněm projížděl jako samotný ďábel a v bitvách byl nezranitelný. Kulky se odrážely od jeho hrudi jako od skály.

       Jeho kůň, krmený hřebíky a kamením, ho z nebezpečných míst vždy odvezl tryskem na drnholecké panství, jakoby je sám vítr unášel. Friedrich střílel čarovnými stříbrnými kulkami, kterými vždy zasáhl cíl. Až nastal jeho čas, zmizel podle ďábelské úmluvy v pekle.

zdroj: www.breclavsky.denik.cz

                                   
Otázka o zámek Drnholec zní:

KOLIK km je dlouhá tzv, Mikulovská vinařská stezka?

a. 390 km

b. 164 km

c. 285 km

 

Do komentáře vlož správnou odpověď.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář